Friday, April 9, 2010

Ayam Goreng

Semalam, ada colleague Wan mintak Wan buatkan ayam goreng berempah untuk parti dia... Wan tak busy so Wan setuju lar... Wan dah beli suma ingredients dah, termasuk la ayam tiga ekor... tetiba ada ingredient takde... puas Wan carik kat kedai, kat supermarket... so Wan cakap kat colleague tu and dia postpone... mintak ayam tuh ari ni...

Tapi sebab Wan dah beli ayam extra untuk Wan makan, Wan terpaksa la get creative and masak gak ayam berempah tu untuk Wan nyer dinner... huhuhu...

Rempah family Wan ni kena ada halia dan serai, baru jadik... serai takde... so Wan improvise...


Wan letak chilli flakes...

White pepper

Pastu tambah rempah ayam goreng Mak Engku (mak Wan nih... family business katanyer...)... rempah ni letak sket jer sbb tak cukup korum tanpa serai... jgn lupa garam...

Lps marinate at least 2 jam, goreng... kalau ada minyak yg pernah goreng ayam berempah tu lagi bagus, lagi ada kick la ayam tuh...

Pastu, Wan grill veggies... sbb Wan taknak makan nasik, dah lewat gak masa tuh... Wan potong2 sayur2 ni, tabur garam sket pastu drizzle ngan olive oil... bakar dlm 5-10 minit dlm oven... best... Wan tak pernah tau camner nak masak asparagus sebelum ni... skang ni leh wat selalu lar, ehhehe...
Oh, btw, gambar ayam tu tak sempat nak amek sbb Wan dah kelaparan sgt... trus ngap... huhuhu... tp confirm sedap... :)



2 comments:

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

wah....nice sharing :]

lapaq terus heheheee....

pak long said...

salam..
nanti nak try buat ayam goreng cam tu....

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails