Friday, December 6, 2013

BRB

Be back in 2014... new layout and everything! :)

Wednesday, November 21, 2012

Oreo Cake


Oreo cake... atas permintaan kawan... cuba la buat... ada trial and error sana sini tapi boleh tahan lar end result... bukan cheesecake tau... just oreo cake... :)

Monday, September 24, 2012

Experiment - Smoked Chicken


Chicken breasts yang telah disalai... smoke atas dapur gas jer... guna beras, gula merah dan daun teh... kejap jer, dalam 20 minit gitu... bila dah pasang api tu, terus kena tutup sebab nanti hilang asap... :)


Dah siap tu, wat salad dan makan ngan smoked chicken... memang sedap giler... tak sangka leh salai sendiri ayam tuh...

Wednesday, September 12, 2012

Smoked Chicken


Selalunya kita pegi restoran jer kot leh dapat mende2 yg smoked ni ataupun kenduri2... susah gak nak carik daging salai... especially daging ayam salai... ada lar kot jual kat supermarket macam Cold Storage...

Hari tu Wan ada tengok program kat Astro... chef tu ajar camner nak buat smoked chicken breast atas dapor gas... so nanti Wan nak cuba ler weekend nih... :)

Monday, September 10, 2012

Experiment - Souffle

So sabtu lepas Wan cuba2 lar buat souffle... chocolate souffle... pilih resipi paling senang sekali dan cuba buat... mula2 buat sorang2...


 setelah diadun/dipukul bancuhan tu, masuk dlm ramekin dan bakar dalam oven.... 

Tapi resipi tu macam tak complete... ada mention kuning telor tapi instructions dia takde suruh plak wat apa ngan kuning telor tu... so, Wan google resipi lain dan cuba wat resipi tu... tapi masalahnya, dua2 resipi sangat berbeza...


 in the end, souffle tu tersangat manis dan tak rise pun... dan tak masak pun... huhu...

Pastuh, Wan amek 2nd resipi dan gunakan part utk kuning telor jer... masukkan dlm resipi pertama... 


Dapat ler souffle yg sedap tapi cooking time tu terlalu lama kot... so souffle dah naik tinggi giler tp dah tak moist dan gooey dah... 


So lepas ni, kalu nak buat, dah tau dah... kena guna tiga ramekin instead of dua... dan juga cooking time tu tak perlu sampai 40 minit... huhu... tapi kiranya percubaan yg agak berjaya ler... :)


Thursday, September 6, 2012

Souffle


Souffle... agak intimidating untuk mencuba tapi rasanya seru dah tiba untuk mencuba... maybe weekend ni kot... wish me luck :)

Tuesday, July 17, 2012

Sushi


Sushi King Bonanza RM2 per plate 16 hingga 19 Julai... kira2 last call before puasa... :)

Monday, July 16, 2012

Mee Bandung

Semalam tak keje... so duk umah sepanjang hari dan kebosanan, tiba2 rasa cam nak masak... kebetulan Wan baru jer gi KLCC Jumaat ari tuh, singgah Kinokuniya dan beli majalah Rasa... ada resipi utk wat pelbagai mee... so Wan decided utk wat Mee Bandung... saja jer la nak cuba2...


Ni la dia hasilnya... kuah Mee Bandung... yup, tak merah... dan rasa dia pun lain sket... sbb resipi tu mmg dah cakap Mee Bandung ni bukan Mee Bandung Muar... tp Wan rasa kemerahan tu sbb Wan guna ubi yang salah... dan juga kurang cili kering... dan juga terlupa beli udang... huhu

Tapi Wan rasa flavor dia dah cukup sedap dah... just rasa lain dari Mee Bandung Muar... next time cuba, Wan akan beli ubi yg betul karer dia dan beli udang... dan masuk lebih cili... sekali lagi ditegaskan... bukan Mee Bandung Muar... :)

Tuesday, July 10, 2012

Scallops


Scallops... Market Hall kat Pavilion... seared, pastu letak atas mashed potatoes dan ditabur dengan crispy turkey bacon... sodap... :)

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails