Monday, May 24, 2010

Nasi Goreng Salmon

Semalam ada tournament bowling kat One Utama... lepas tuh, jalan2 kat situ dan termasuk la Cold Storage... 'ter' la sangat... memang niat sebenarnya...

Jalan2 dalam tuh, nampak ler nih:

Salmon bahagian tulang... Rm6 jer... so Wan beli lar... tapi tak tau lagi nak wat apa... pikir punya pikir, dan sebab lapar, akhirnya Wan wat jer nasi goreng Salmon...

Nasib baik dlm fridge dah mmg ada broccoli...

Bawang ngan garlic ni wajib gak...

Halus gak cincangan menggunakan chopper tadi tuh...

Salmon tuh dibasuh ngan air limau supaya tak hanyir la sangat...

Tumis bawang...

Rupa2nya salmon tadi tuh bukan sumanya tulang, ada gak isi... so yg bahagian tulang digunakan dalam tumisan up front...

Broccoli ngan garlic lak ditumis...

Dah wangi bau, angkut ler tulang2 tadi kuar... nampak tak isi2 kaler pink tuh? Dah masak, dia tertanggal dari tulang... pastu campur telur...

Campak lak nasik... pastu jgn lupa letak garam and white pepper... atau apa2 perisa yg disukai ler... Wan ada gak campur sket sos Worchestershire...

Akhirnya, jadik ler nasi goreng salmon...

Salmon yg bahagian isi lak, taruk garam and pepper sket then goreng jer ngan olive oil...

Tadaaa...

camni ler end product dia... yummy... :)


3 comments:

wadud@duad said...

hehe.. masuk jer blog nieh makan.. adess.. haha

koRnholio said...

nice... thx for the sample tasting! hehehe but salmon got abit of bones la hehee

The Wan And Only said...

wadud: masuk jer lagi, tapi make sure dah makan lar sebelum tuh...

junsern: yeah, it's supposed to coz it was the bones part of the salmon.. :P

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails