Monday, January 25, 2010

Project Cookbook 1

Project Cookbook dilaksanakan dengan jayanya semalam. Hhehehe... Akhirnya berjaya gak resolusi tahun baru Wan untuk masak2 resipi eksotik nih.

First try - Eggs in Hell.

Namanya memang pelik sket. Masakan telur ngan gravy podas. Tu jer... agak hell sket la kot. Terbakar lidah. Panas dan pedas.

Ingredientnya...

dan...



Dadukan segala2 ingredient tadi...

Pastu bawang ngan garlic digurem ngan olive oil...

Then masuk tomato and garam...

pastu masuk la daunan sup tadi tuh + air sket... ngan chili flakes tuh... kalau mau panas api tak hengat dunia, taruk la banyak2 flakes tuh...

Dah beberapa minit atas api, transferkan ke dalam 4 ramekins yg dibeli di The Curve tuh...
kedai ETC... iklan free utk kedai tuh...

Pastu, taruk sebiji telur dalam setiap ramekin, atas bahan2 merah tadi... and masukkan dlm oven... 180 degrees celcius atau 350 farenheit...

Wan cuba wat satu dulu... nampak menarik kan?
macam betul2 telur tu dalam neraka sebab ada lava merah tuh... hehehe

Bismillah... sodap dan podas... :)

Nak menambah kesedapan, letak ler daun bawang ngan cheese...

So sbb percubaan pertama berjaya, Wan masak ler tiga lagi dish tuh...

Sementara tunggu Eggs in Hell siap, Wan goreng nasik dulu...

dan juga nugget, in case Eggs in Hell tak jadi... hehehe...


Dah abis tuh, tunggu ler tasting jury tiba... yup, Project Cookbook kena ada tasting panel... terasa cam Iron Chef lak... hehehe...

Ni dia, selebriti jemputan... Naim Hashim (pembaca berita SuriaFM)

dan housemate dia, Faizal...

Moment of truth...


Nasib baik diaorg cakap sedap... hehehehe... so setelah sukses yang ni, next month kena pilih resipi lain lak dan jemput tasting jury yg lain lak... sapa nak volunteer? :)
Wan rasa nak buat yg sedikit complex next time... tunggguuuu...




10 comments:

NiNa' said...

kreatif..
sng je..
tp x penah buat

akyda said...

wa...sedapnya pastu senag lak tu...mcm nak trey tapi oven tak der la....kalo tk der oven ,,pastu msk cam biasa jadi tak egg in hell..???

The Wan And Only said...

nina: mmg senang...

akyda: rasanya boleh aja... dah siap buat gravy tuh, u masukkan telur dlm kuali... low heat and biarkan jer dia masak dlm tuh...

cybernetic88 said...

haha. pndainye diew wt. nk la satu. haha. btw dorng smua xtlng ko mask ke?. aha. cian ko mask sorng2. huhu

aNa SuZaNa said...

waaaa..lelaki pandai masakkk.. leh try nanti ni...

The Wan And Only said...

dtg la umah kalau nak... aku wat sorang2 lar... huhuhu

Jasfyra said...

nampak sedap...
teringin nak try nanti

www.cikfiratirona.blogspot.com said...

boleh i jadi the next tasting jury for your next project? hehe :)

zella said...

wah...nk test la buat resipi ni...
camni leh r nak jd juri utk your next recipe hehehhe

NuRul said...

wah nampak sedap~tapi takut tak jadi kalau bua hahaha

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails