Thursday, October 15, 2009

Daging Masak Merah

Tiap2 bulan puasa, dah jadi tradisi untuk wat berbuka puasa ngan kawan2... so kuarlah buku resipi dan berjam2 la call my mom utk dapatkan cara2 nak masak lauk pauk nih... (before this dah tunjuk gambar/resipi utk Bolognaise)...

Ni lak, daging masak merah... so mula2 daging tu kena rebus dalam air yg dah dicampur pewarna merah...

Tambah serai utk kewangian...

Hasilnya setelah direbus

Potong jadi slices yg tak tebal, tak nipis, medium jer

Then goreng semula...

utk gravy... goreng bawang, garlic, capsicum, cili dan tomato

campur sikit cili and tomato sos, pepper and garam,
jgn lupa lak campur gak air rebusan daging tadi sket

Campak suma daging slices tadi... then simmer until gravy pekat or
until u rasa malas dah nak tunggu...
Then, voila! Daging Masak Merah, try jgn tak try... hehehe, actually, masa nih dah terlupa dah nak ikut instructions my mom sbb byk sgt mende lain nak kena wat gak, so main boh je sesuka hati... kengkawan cakap sedap (diaorg amek hati je kot... huhuhu)...

12 comments:

sI tEDI said...

aduhai... terliur melihatnya. x pernah buat daging masak merah.. selalu main order jek.. :)

jebat_durhaka said...

pandainya ko masak daging masak merah wan...aku pun suke bab masak masak ni hehehehe

Hazari. said...

isk isk. ingatkan ade resepii.

The Wan And Only said...

tedi: makaseh, ehhehe

jebat: suka masak ek? best tu... leh jemput aku datang umah makan :)

hazari: baca dari mula sampai abis... ingredient suma disebut... sukatan je takde, kan Wan mengaku last sekali Wan pun tak ikut resipi... hehehe

Terry said...

ewahhh~ nak try la nanti :3
thanks wan for the info~!! :)

The Wan And Only said...

no problem terry :)

PeQ GaRaGe said...

aduhai.. bukak thread ni kene time lapo.. paham2 aje la.. hehehe..

ni masakan utk bape org mkn?

The Wan And Only said...

entah la... 8 orang kot... tp masa tu lauk lain pun byk... hmmm...

chokio_nia said...

hua..nak try wat ar..nmpk cm sedap..

Chem5007 said...

huhu..leh ar cuba. Nmpak cam sedap jer. Wakper tanya boling? mmg minat main boling pun..hehe.

wantie said...

mak ai.. sedap nya.. nak kena buat ni. selalu gak masak. tapi tak pernah sedap pun....

nak masak seribu kali lagi. sampai dapat taste yg sedap...

The Wan And Only said...

dah cuba nanti, amek la pic, :)

chem: saya pun minat bowling :)

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails