Ni lak, daging masak merah... so mula2 daging tu kena rebus dalam air yg dah dicampur pewarna merah...
Tambah serai utk kewangian...
Hasilnya setelah direbus
Potong jadi slices yg tak tebal, tak nipis, medium jer
Then goreng semula...
Then goreng semula...
utk gravy... goreng bawang, garlic, capsicum, cili dan tomato
campur sikit cili and tomato sos, pepper and garam,
jgn lupa lak campur gak air rebusan daging tadi sket
Campak suma daging slices tadi... then simmer until gravy pekat or
until u rasa malas dah nak tunggu...
jgn lupa lak campur gak air rebusan daging tadi sket
Campak suma daging slices tadi... then simmer until gravy pekat or
until u rasa malas dah nak tunggu...
Then, voila! Daging Masak Merah, try jgn tak try... hehehe, actually, masa nih dah terlupa dah nak ikut instructions my mom sbb byk sgt mende lain nak kena wat gak, so main boh je sesuka hati... kengkawan cakap sedap (diaorg amek hati je kot... huhuhu)...
12 comments:
aduhai... terliur melihatnya. x pernah buat daging masak merah.. selalu main order jek.. :)
pandainya ko masak daging masak merah wan...aku pun suke bab masak masak ni hehehehe
isk isk. ingatkan ade resepii.
tedi: makaseh, ehhehe
jebat: suka masak ek? best tu... leh jemput aku datang umah makan :)
hazari: baca dari mula sampai abis... ingredient suma disebut... sukatan je takde, kan Wan mengaku last sekali Wan pun tak ikut resipi... hehehe
ewahhh~ nak try la nanti :3
thanks wan for the info~!! :)
no problem terry :)
aduhai.. bukak thread ni kene time lapo.. paham2 aje la.. hehehe..
ni masakan utk bape org mkn?
entah la... 8 orang kot... tp masa tu lauk lain pun byk... hmmm...
hua..nak try wat ar..nmpk cm sedap..
huhu..leh ar cuba. Nmpak cam sedap jer. Wakper tanya boling? mmg minat main boling pun..hehe.
mak ai.. sedap nya.. nak kena buat ni. selalu gak masak. tapi tak pernah sedap pun....
nak masak seribu kali lagi. sampai dapat taste yg sedap...
dah cuba nanti, amek la pic, :)
chem: saya pun minat bowling :)
Post a Comment