Wednesday, June 2, 2010

Resipi - Ginger Jam Bread Pudding

Nampak cam best kan?


INGREDIENTS
75g unsalted butter
75g sultanas
3 tablespoons dark rum
10 slices brown bread
approx. 10 x 15ml tablespoons ginger conserve or marmalade
4 egg yolks
1 egg
3 tablespoons caster sugar
500ml double cream
200ml full-fat milk
1 teaspoon ground ginger
2 tablespoons demerara sugar


Ingredients...

Tapi sultanas tak jumpa, so guna raisins jer...

Of coz Wan tak guna rum utk rendam raisins nih... kalau ikut resipi asal kena guna rum, tapi Wan tak minum, so Wan tak guna lar... :)

Roti tu kena sapu butter dan juga ginger jam...

Lapikkan dan potong dua...

Sapu butter pada loyang supaya tak lekat...

Letak kepingan sandwich tadi, susunan sesuka hati... Wan ikut Nigella nyer style...

Pastu tabur kismis tadi...

Pecah telur2 tuh...

Campur krim dan juga gula...

Pukul sampai sebati... jgn sampai kembang sangat...

Pastu curah cecair telur/krim tuh dlm loyang...

Letak sket butter... dan biar beberapa minit... supaya roti tu serap cecair krim tuh...

Masuk dlm oven yg dah preheated 180 degrees celcius selama 30-45 minit...

Tadaaaa... yup, agak rentung... sbb letak dlm oven 45 minit... patutnya 30 minit jer... takpe, belah atas tu jer yg crispy/burnt... yg lain2 suma masih okay...

So masa nak serve tu, buang la dulu bahagian rentung sebanyak mana boleh, pastu serve terbalik, ehhehehe

Tapi in the end, still nampak okay, dan lazat...



P/S - Kalau resipi nak egg whites, sila la rajinkan diri asingkan the yolks... kalau tak, puding roti ni terasa sgt ketelurannya dan takde langsung rasa ginger... tapi colleagues Wan cakap still sedap.... :)
Selamat Mencuba...

5 comments:

BezBuddy said...

nampak cm sedap je...hehe...tp sy xsuke ginger =D

Fiebie said...

you can always rendam the raisin dalam jus oren. sama je effect dia.

wadud@duad said...

wadud nak cuba nanti dah balik malaysia, pergh memang nampak best, tapi kalau x jadik.. adess la jawapnyer..haha.. time kasih wan :p

The Wan And Only said...

Bez: leh tukar ngan jam buah lain...

Fiebie: thanks! tak tau lak :)

wadud: skang ni bukan kat mesia ker?

Fiebie said...

boleh.. so raisin tu kembang dan dia go everywhere, instead of semua dok kat bawah berat sangat.

or you can also use any juice2 yang masam-masam lah to kill the rasa telur tu. rum tu strong, so kalau takde rum, bubuh kan oren jus dan tambah sikit vanila, nak buang rasa telur tu.

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails