Monday, July 26, 2010

Singapore 2

Lunch time. Second Day. Sepatutnya pegi Universal Studios tapi tiket dah sold out. Kawan Wan lak tak terpikir untuk beli awal2... haih...

So pegi ler lunch somewhere near Orchard... sebab nak pegi Asian Food Channel Studios... kawan Wan nak makan briyani...

Al-Madinah Restaurant...

Briyani dia biasa jer lar, takde la istimewa sangat... tapi yang bawah ni la spesel...

Bandung Dinasour... bukan milo jer ada dinasour... hehehhe...
Wan nampak kat menu, so Wan order lar... nak try... agak2 best ke tidak? :P

Thursday, July 22, 2010

Singapore 1

Akhirnya, berjaya jugak Wan jejak kaki kat Singapore... setelah tiga tahun... Wan dah cakap kat kawan Wan tuh, Wan nak experience Singapore melalui makanan... so sampai2 jer Singapore, dia trus bawak Wan ke satu food court (tp dia sebut restoran)...

Mr Teh Tarik... ni air rambutan... selalu laici atau longan kan?

Mula2 Wan tak berapa nak makan sebab baru jer lepas makan kat Danga Bay ngan colleagues... tapi Wan nampak ni...

Nasi Ayam Penyet... so Wan trus order... nak cuba try test...

Okay lar... nasi tuh mmg nasi ayam... bukan nasi putih... sos dia menarik dan pedas, tapi lacking sket sbb sos kat kl nih ada sambal hitam dan sambal merah... dan juga ada cili tumbuk atas ayam tuh... and ayam dia pun takde la lain sangat, cam ayam goreng biasa jer... huhuhu...
Bukan la tak sedap... cuma ada yg lebih sedap... kawan Wan cakap kat situ memang la kureng... kena pegi restoran Indonesia baru dpt yg best...

Friday, July 16, 2010

Grandmama's

This one's at Pavilion... sejak mula lagi dia bukak, dah nak try... tapi selalu ngan kawan yg tak adventurous ataupun nak cepat dan takde masa nak makan... akhirnya, baru2 ni, ada la masa...

Restoran dia cantik lar... Wan order air tembikai... pastu tengok menu dia, rasa cam deja vu jer... familiar sangat...

Nasi Bojari Wan order...

Beef Kuey Tiaw
Memang familiar... sejibik menu kat Madam Kwan's... maybe under same management kot... makanan memang sedap, cuma sebab dah ada Madam Kwan's, rasanya cam tak perlu la ada lagi satu restoran yang cuba mengaburi mata... hehehe...
Anyway, have a good weekend suma... Wan ada treasure hunt ke JB esok, pastu trus cuti ke Singapore... Universal Studios... Asian Food Channel Studios... tak sabar rasanya... so Wan update bila balik dari Singapore... harap2 dapat makanan2 best kat situ... salam... :)



Monday, July 12, 2010

Nasi Ayam

Final part... hehehehe

Ingredients untuk nasik

Bawang tu kena dadu dan cincang, sama la gak utk bawang putih dan halia... goreng sampai layu... gunakan minyak sapi...

Pastu goreng beras sekali ngan bawang

Then masukkan dalam rice cooker

Tambah la stok ayam tu ngan daun pandan, sedikit susu pekat dan paling penting... garam... kalau tak, takde rasa la nasi tuh... kalau nak karer kuning, letak ler sikit kunyit...

Tadaa.... siap... :)




Friday, July 9, 2010

Sos Nasi Ayam

Ingredients: Sos Cili, Cili Hidup, Halia dan Bawang


Tambah stok ayam, garam/gula secukup rasa...

Tadaaa...

Next post... nasi plak... :)

Wednesday, July 7, 2010

Nasi Ayam Part 1

Wan nyer parti tuh Wan dah decide untuk wat dua bahagian... satu siang satu malam... umah kecik katanya... takleh muat suma orang kawan2 dan colleagues2... so siang untuk colleagues dan malam untuk kawan2...

Siang tu Wan decide utk wat nasi ayam... sbb kawan2 dah rasa dah, Wan wat tahun lepas untuk buka puasa... colleagues lum rasa lagi...

So mula2, kita kena rebus ayam tuh...


Rebus untuk dapatkan stok...

Setelah selesai direbus...

Ni alat2 utk perap ayam tu utk digoreng later...

Lumur all over ayam tuh...

Pastu deep fry... sampai masak/garing...


Next, cara2 utk wat nasiknya lak... :)


Monday, July 5, 2010

Chicken Tarragon

Sabtu lepas Wan ada Media Bowling ngan PPZ kat Ampang Point. Lepas tu, Wan gi shopping untuk birthday lunch/dinner yang Wan plan nak wat hari Ahad.

Selalunya Wan akan gather kawan2/colleagues at least sekali setahun... usually for buka puasa... besday untuk kawan2 aja... tapi this year Wan terasa nak ajak colleagues datang umah utk celebrate besday...

Dan selalunya wat dua hari... sebab umah Wan flat jer... kecik... tak muat ramai2...

Tapi last month, gaji masuk tepat2 pada hari besday so tak sempat nak plan... last weekend jer yg betul2 free... July ni weekend cam fully booked ngan aktiviti spt bowling dan treasure hunts...

So, Wan ajak colleague Wan tolong Wan shopping... kat Cold Storage Great Eastern Mall... actually lebih bagus shopping utk wat dinner party ni kat Tesco... tapi jauh sket Tesco tuh, so pegi la kat Cold Storage...

Banyak tak?


Saturday is no plastic bag day... save the earth! :)
Kira dah sampai umah, kebuluran la plak... so Wan pun masak lar... tadi ada beli satu herb... Tarragon... dari ari tu lagi carik tp tak jumpa... ingat powdered ataupun dried rupa2nya kena carik kat fresh section...


Sonang jer buat... potong bawang, pastu sapu olive oil kat ayam dan bawang... tabur garam/pepper, pastu chop tarragon tuh dan lumur pada ayam... and beberapa tangkai tarragon taruk bawah ayam tuh dan juga kat bawang... bakar setengah jam...


Jeng3x... sedap... :)

Pic dr lunch/dinner party tu coming soon...


Thursday, July 1, 2010

Durian

Penah dengar pasal Durian Buffet? Selalunya Wan dengar dalam berita diaorg buat Durian Buffet kat R&R somewhere in Perak kot... tapi kat KL (or specifically PJ) ada gak... kat SS2...

http://food.malaysiamostwanted.com/venues/durian-buffet-ss2-ss2 or http://calvinkong.com/eating-out/eat-all-you-can-durian-buffet-ss2/


Unfortunately, kalau bukan musim durian, buffet RM10 tu takde... dia caj per kilo... tak ingat dah berapa... dalam RM13 kot sekilo... tapi senang jer, takyah nak kopek atau pikir pasal nak buang kulit... suma ditanggung beres...

Tempat tu... belakang petrol station jer...


Jenis2 durian yg ada...

Mcm muzium durian lak...

Boleh tahan gak la kesedapan durian nih...

Makan la sampai pening..

Dia akan kopekkan utk kita...

Puas hati...


Lokasi...

Nanti nak try lak durian masa ada buffet... :)

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails